Raspresentation-Ragdoll


Historia


De första Ragdollkatterna avlades fram i Kalifornien, USA av Mrs Ann Baker.


Mrs Ann Bakers granne Mrs Pennel ägde en vit långhårig katt av ”angoratyp” som kallades för Josephine. Hon hade tidigare fått rätt storvuxna katter med blå ögon och relativt lång päls. Josephine intresserade henne så mycket att hon bad om att få para henne med en helig birma hane och behålla kattungarna.


I kullen fanns två hanar, Daddy Warbucks och Geuber, som blev de första ragdollkatterna, även om inte rasen hade fått något namn ännu. Båda hanarna var vad vi idag kallar brunmaskad - mitted. Dessa parades tillbaka på mamman Josephine eftersom hon ansåg att det var något speciellt med de två hanarna. Resultatet blev Fugianna som var en brun bicolor hona. Från henne härstammar den linje som kallas ”lightside”


Tillsammans med några genetiker som Ann Baker kontaktat så beslöt de att para tillbaka på en Burma för att undvika mer inavel.  Avkommorna från denna sida kallades ”darkside” I en del historieberättelser påstås det att det var en svart persier, men i det stora stamträd dit alla äkta ragdolls ska spåras står det klart och tydligt ”Burmese”

Vad som också talar för det är att Ann Baker gav många av katterna på den linjen asiatiska namn som Kyoto, Tiki, Woo Wong osv, att jämföra med burmans förfäder som hade liknande namn.
Burman parades med Daddy Warbucks och man fick en brun colourpointhona, Buckwhet. Hon parades tillbaka på sin far och de fick Kyoto, en brun mittedhane, och Tiki, en brun colourpointhona. Tiki är urmodern på det man kallar "darkside". Alla dessa katter finns registrerade under stamnamnet Raggedy Ann.


Ragdoll godkändes 1990 som ras i FIFe och 1992 registrerades den första inom SVERAK
Allmänt:

Ragdollen är en stor kraftig katt som utvecklas långsamt och växer ryckvis. Den är inte fullvuxen förrän den är ca tre år gammal och ibland växer den längre. Rasen föds helt vit och efter några dagar kan man antyda tecken och färg. Kattens färg är utvecklad vid ca två års ålder. När katten vuxit färdigt så väger en hona ca 3,5-5 kg och en hane ca 6-8 kg, kanske 9 kg.


Deras mest karaktäristiska drag som skiljer den från andra raser är att den ofta slappnar av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den bli lika lealös som den "trasdocka" om den själv vill, därav namnet Ragdoll.


Ragdollen har en säregen gångstil och går inte så smäckert som andra katter. Den har istället en vaggande gångstil vilken kan bero på att den går brett isär med bakbenen. En annan egenskap är deras sätt att lägga sig, den börjar att lägga ner skuldran först, därefter lägger den ner resten av kroppen. Avslutningsvis sover en del ragdolls ofta på rygg med både bak- och framben brett isär.

Ragdollen har en medellång, tät och silkig päls som inte tovar sig och är därför lätt att sköta med regelbunden, sparsam borstning.


Till skillnad mot andra katter ligger inte en ragdoll högt och observerar. Den ska istället vara med överallt där det händer saker och ting.


Temperament:
Ragdoll är en perfekt innekatt pga av sitt lugna och tillgivna sätt. Ragdollen kommer lätt överens med andra katter, hundar och barn, och passar därför utmärkt som familjekatt. Ragdollen är ofta nyfiken och människokär och möter ofta besökare i dörren. Den är framåt, nyfiken och social och finns alltid vid din sida för att följa allt som händer utan att vara påträngande. Många tycker att rasen är väldigt hundlik då den troget följer sin ägare och deltar i hemmets sysslor.  Ragdollen är generellt ingen utpräglad knäkatt, utan ligger oftast hellre tätt intill husse/matte och gosar. Den är i regel mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar skötsel som tex kloklippning, pälsvård och bad.

Ragdollen är en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver väldigt mycket kärlek och uppmärksamhet av alla sina familjemedlemmar. Den blir lätt olycklig om den får vara ensam mycket så en ragdoll trivs bäst i sällskap med annan kattkompis om husse/matte jobbar.Färger och varianter:

Ragdoll är en Himalayamaska katt vars gen ger blå ögon och mörkare färg på ansikte, öron, ben och svans dvs points medan kroppen får en ljusare färg. Himalayagenen kännetecknar också att kattungar föds vita för att bara efter några dagar börja färga ut. Ragdoll är fullt utfärgad vid ca 2 års ålder.


Ragdollen finns i tre varianter, colorpoint, mitted och bicolor. Ragdollen är godkänd i 10 st olika färger, brun, blå, choklad, lila, brunsköldpadd, blåsköldpadd, chokladsköldpadd, lilasköldpadd, röd och creme. Brun och blå är än idag de två i särklass vanligaste färgerna. Alla dessa färger är dessutom godkända i tabbymönster. Detta ger totalt 20 möjliga färger och detta tillsammans med varianterna gör 60 godkända varianter. Ögonen är ovala och alltid blå. Önskvärt är en så djup blå ögonfärg som möjligt.Colourpoint:

Enbart maskad utan vitfläck (öron, ansikte, tassar, ben och svans) skall vara bra genomfärgade och harmonisera med kroppsfärgen. Kroppsfärgen skall vara ljusare än pointsfärgen. Mjuka skiftningar av färg är tillåtet på kropp och mage. Nosspegel och trampdynor i överensstämmelse med pointsfärgen. Fel: Vita fläckar.

Bilder, se här


Mitted:

Points (förutom tassar och haka)och kroppsfärg som hos colourpoint. Vita handskar på frambenen och på bakbenen ska det vita nå upp över hasen. Hakan ska vara vit. En vit strimma sträcker sig från hakan via bröstet mellan frambenen och längs undersidan till svansens fäste. En vit bläs får förekomma.

Bilder, se här


Bicolour:

Points (öron, ansikte och svans) skall vara väl avgränsade och katten ska ha en bläs i form av ett omvänt vitt V. Buken skall vara vit utan fläckar. Önskvärt är att hela benen ska vara vita. Kroppsfärgen en nyans ljusare än pointsfärgen. Vita fläckar på ryggen är tillåtna. Nosspegel och trampdynor är rosa. Fel: Vitt på öron och svans.

Bilder, se härUtseende:

Ragdoll ska ge intryck av en stor massiv katt med medelkraftig till kraftig benstomme och muskulös kropp.


Huvudet: är medelstort, brett och mjukt kilformat. Kinderna är välutvecklade och avsmalnar mot en rundad, välutvecklad, medellång nos och välutvecklad haka. Nosryggen har en liten böj på den övre tredjedelen. Öronen sitter brett isär, är medelstora, breda vid basen och rundade upptill. Partiet mellan öronen är platt, ej välvt. Ögonen är stora och ovala och alltid blå.


Kroppen är lång och muskulös med medelkraftig till kraftig benstomme och en kort kraftig nacke. Benen är medelhöga och tassarna är stora och runda med tofsar mellan tårna. Pälsen är medellång, tät och silkesaktig, och bildar en krage runt huvudet och ”byxor” på bakbenen. Svansen är lång och buskig.Idag har vi i Sverige 2st rasklubbar:


Scandinavian Ragdoll Club och Ragdollklubben

Veroniqa Löfgren, Klövjestigen 18, 811 38  Sandviken, Hem: 026-251120, Mobil: 070-760 24 99, E-mail: vallhovstassensragdoll@gmail.com